Tandfasader / Tandkronor

Tandimplantat | Tandfasader / Tandkronor | Bettrehabilitering | Tandblekning | Tandkirurgi | Tandprotetik / Tandproteser | Rotfyllning / Rotbehandling

Ersätter skadade eller fula tänder

Tandfasader och kronor är snygga och välfungerande ersättningar för tänder som har skadats eller då du vill förbättra en tands utseende. Med hjälp av duktiga tandtekniker återskapar vi tänderna som de ska se ut. Det finns flera olika typer av kronor och vi är noga med att välja den som passar bäst för dina behov.

När en tand är så trasig att den inte går att laga med fyllningar kan tandläkaren slipa på tanden och göra en ny krona eller tandfasad. Det är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin och ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium. (Källa: 1177)

Vem behöver kronor och tandfasader?

Hur du upplever utseendet på dina tänder är förstås subjektivt. Det du själv tycker är oacceptabelt kan vara helt normalt för en annan person. Om du tycker att dina tänder är så fula att det påverkar din livssituation kan det vara dags att göra en förändring. Det behöver inte vara något fel på en tand för att man ska vilja förändra utseendet. Ibland kan det räcka med ett mindre ingrepp för att få tillfredsställande resultat. I andra fall krävs större ingrepp, som till exempel att ersätta en tand med implantat.

Vi för alltid en diskussion med våra patienter och är noga med att ge rätt förväntningar på behandling och resultat. Och vi utför aldrig behandlingar som går emot vår övertygelse om vad som är ditt bästa eller som strider mot erfarenhet och dokumenterad vetenskap.

Läs mer om våra behandlingar »

Hur går det till?

Att få en krona eller tandfasad på plats kräver ofta flera besök hos tandläkaren. Det första vi gör är att ta ett avtryck av tanden för att kunna göra en modell. Du och tandläkaren diskuterar tillsammans färgen på ytskiktet och därefter skickas avtrycket vidare till en tandtekniker som tillverkar kronan eller tandfasaden.

I väntan på att tandteknikern ska färdigställa kronan får du oftast en tillfällig plastkrona. När den är klar har du kronan i munnen några dagar för att se till att allt känns bra innan den sätts fast. Flera provningar behövs ibland för att passformen ska bli perfekt (källa: 1177).

Så håller du rent

En konstgjord tandfasad eller krona skyddar inte tänderna från hål eller tandlossning. Mellan den konstgjorda ytan och den egna tanden kan det bildas bakteriebeläggningar. Om du har kronor i munnen är det bra att gå till en tandhygienist regelbundet. Tandläkaren och tandhygienisten kan berätta hur du bäst sköter munhygienen.

För att stärka de kvarvarande delarna av tanden och minska risken för karies ska du använda en bra, mjuk tandborste och fluortandkräm. Du kan även behöva extra fluor, till exempel tabletter, tuggummi eller munsköljning. Eltandborste, extra små tandborstar och tandtråd är bra hjälpmedel för att komma åt överallt och hålla tänderna rena. (källa: 1177).

Läs mer om tandfasader och kronor på 1177.se »

Kostnadsberäkning
Hos oss får du alltid en kostnadsberäkning för din behandling. Eftersom förutsättningarna skiljer sig åt från person till person, och eftersom vi är noga med att hitta den bästa behandlingen för just dig, inleder vi alltid med en undersökning. Som medlem i Privattandläkarna kan vi även lämna garantier på vissa behandlingar.

Tandvårdsstöd och högkostnadsskydd
Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3000 kronor. Sedan får du ersättning för:
• 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3000 och 15000 kronor
• 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15000 kronor

Särskilt tandvårdsbidrag
Utöver tandvårdsstödet som alla har rätt till ger vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar även rätt till så kallat särskilt tandvårdsstöd. Särskilt tandvårdsstöd är ett bidrag från Försäkringskassan som infördes den 1 januari 2013.

Läs mer om särskilt tandvårdsbidrag

Tandvårdsförsäkring
Tandvårdsförsäkringen innebär att du inte själv behöver betala hela kostnaden för din tandvård. Du betalar en patientavgift och Försäkringskassan ersätter den återstående delen.

Läs mer på om tandvårdförsäkring på Försäkringskassan.