För vitare tänder

Med åren blir tänderna gulare. Som ung har du mindre av det lite gulare tandbenet, det så kallade dentinet, och mer emalj. När du blir äldre tunnas emaljen ut vilket gör att tänderna ser gulare ut. Vin, te, kaffe och cigaretter sätter också sina spår.

Innan du bleker tänderna undersöks de av våra tandhygienister som bland annat bedömer om emaljen är tillräckligt tjock för att klara en blekning. Eventuell tandsten måste tas bort och hål måste lagas. Tandblekningen sker sedan med ett gel som läggs i en skena tillverkad efter din överkäke, underkäke eller både och. Sen kan blekningen utföras hemma eller på kliniken.

Resultatet av blekningen beror på utgångsläget och behandlingen kan behöva upprepas för att ge bästa resultat, men en blekning som utförs på rätt sätt med säkra produkter räcker flera år utan att förstöra tandköttet. I samband med blekning kan du få irriterat tandkött eller ilningar i tänderna, men det försvinner efter några dagar. Den närmaste tiden efter blekningen bör du vara försiktig med livsmedel som kan färga tänderna.

Se Prislista

Tandvårdsstöd och högkostnadsskydd

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3 000 kronor. Därefter får du ersättning för

  • 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor.
  • 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.