Ersätta skadade eller fula tänder

Tandfasader och kronor är snygga och välfungerande ersättningar för tänder som har skadats eller när du vill förbättra en tands utseende. Med hjälp av duktiga tandtekniker återskapar vi tänderna som de ska se ut. Det finns flera olika typer av kronor och vi är noga med att välja den som passar bäst för dina behov.

När en tand är så trasig att den inte går att laga med fyllningar kan tandläkaren slipa på tanden och göra en ny krona eller tandfasad. Det är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin och ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium.

Vem behöver kronor och tandfasader?

Hur du upplever utseendet på dina tänder känner du förstås bäst själv. Det du tycker är oacceptabelt kan vara helt normalt för en annan person. Om du tycker att dina tänder är så fula att det påverkar din livssituation kan det vara dags att göra en förändring.

Det behöver inte vara något fel på din tand för att du ska vilja förändra utseendet. Ibland kan det räcka med ett mindre ingrepp för att få bra resultat. I andra fall krävs större ingrepp. Som till exempel att ersätta en tand med implantat.

Vi för alltid en diskussion med våra patienter och är noga med att ge rätt förväntningar på behandling och resultat. Och vi utför aldrig behandlingar som går emot vår övertygelse om vad som är bäst för din hälsa. Eller som strider mot erfarenhet och dokumenterad vetenskap om munhälsa.

Hur går det till?

Att få en krona eller tandfasad på plats kräver ofta flera besök hos tandläkaren. Det första vi gör är att ta ett avtryck av tanden för att kunna göra en modell. Du och tandläkaren diskuterar tillsammans färgen på ytskiktet och därefter skickas avtrycket vidare till en tandtekniker som tillverkar kronan eller tandfasaden.

I väntan på att tandteknikern ska färdigställa kronan får du oftast en tillfällig plastkrona. När den är klar har du kronan i munnen några dagar för att se till att allt känns bra innan den sätts fast. Flera provningar behövs ibland för att passformen ska bli perfekt.

Så håller du rent

En konstgjord tandfasad eller krona skyddar inte tänderna från hål eller tandlossning. Mellan den konstgjorda ytan och den egna tanden kan det bildas bakteriebeläggningar. Om du har kronor i munnen är det bra att gå till en tandhygienist regelbundet. Tandläkaren och tandhygienisten kan berätta hur du bäst sköter munhygienen.

För att stärka de kvarvarande delarna av tanden och minska risken för karies ska du använda en bra, mjuk tandborste och fluortandkräm. Du kan även behöva extra fluor, till exempel tabletter, tuggummi eller munsköljning. Eltandborste, extra små tandborstar och tandtråd är bra hjälpmedel för att komma åt överallt och hålla tänderna rena.

Tandvårdsstöd och högkostnadsskydd

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3 000 kronor. Därefter får du ersättning för

  • 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor.
  • 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.
Se prislista

Tandfasader och tandkronor utförs hos

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Folkungagatan 49

Södertandläkarna Bågen

Fatburs Brunnsgata 29